Fler brädor från varje stock med automation från Gycom

Att maximera användningen av varje stock är en av sågverksindustrins viktigaste uppgifter. Gycom har nyligen hjälpt start-up-företaget Taigatech att ta fram en automationslösning kring deras AI-teknik, som roterar virket i en optimal vinkel innan den första klyvningen.

Innovationsbolaget Taigatech grundades 2020, efter att några Chalmersstudenter kommit i kontakt med skogsindustrin. Under utbildningens gång hade de upptäckt vilken enorm potential som fanns i att optimera delar av träförädlingsprocessen, för att maximera mängden virke som skulle kunna användas från varje trästock.

– När vi pratade med olika sågverk upptäckte vi att många hade stött på samma problem. Det första steget i förädlingsprocessen var inte tillräckligt exakt. Ofta fanns en hög standardavvikelse från optimal stockposition. Det är både resursslöseri och olönsamt. Vi ville hitta ett sätt att minska avvikelsen, berättar Christoffer Johnsson, VD.

Taigatechs lösning bygger på computer vision och fingerprinting-teknik. Med hjälp av denna teknik kan man bland annat säkerställa att stocken roteras till ett optimalt läge, där den klyvs och blir till brädor.

– Alla stockar är lite bananformade eller krokiga, så det finns en perfekt vinkel för att få ut så mycket värde och material som möjligt. Om ett stort sågverk ökar sågbytet med bara 1 procent så kan de snabbt öka vinsten med många miljoner kronor varje år, säger Christoffer.

Christoffer Johnsson, vd på Taigatech

Erik Frid, KAM på Gycom

Funktionaliteten och designen av elkonstruktion och automation har utvecklats tillsammans med Gycom. De har varit med och tagit dessa delar från idé till färdig lösning. Styrning av kameror, lampor och visualisering skickas idag till en panel där allt kan tidsinställas eller styras manuellt.

– Jag stötte på Christoffer på en mässa och vi insåg snabbt att vi skulle kunna hjälpa varandra. Vi är specialiserade på industriautomation och tycker att det är extra roligt när vi får vara med och arbeta fram en produkt tillsammans med kunden. I det här projektet har vi verkligen testat oss fram, gjort justeringar, hittat nya öppningar och pushat gränserna tillsammans. Det har resulterat i en innovativ produkt som skapar värde inte bara inom industrin utan också för klimatet, eftersom den optimerar användningen av en resurs, säger Erik Frid, KAM på Gycom.

Christoffer beskriver mötet med Gycom som en lycklig slump. De var på jakt efter en elkonstruktör med PLC-kompetens och specialisering inom industriautomation och upplever att de hittade just det.

– Gycom har varit fantastiska att jobba med. Vi behövde en kompetent bollpartner som ville vara med och ta fram vår helt nya produkt. Saker och ting ändras när man tar fram en produkt och det kräver sitt tålamod. Att arbeta med en kund som inte vet exakt vad slutresultatet ska bli eller hur man ska komma dit kan vara utmanande, men Gycom har varit väldigt förstående, säger han.

”Att arbeta med en kund som inte vet exakt vad slutresultatet ska bli eller hur man ska komma dit kan vara utmanande, men Gycom har varit väldigt förstående.”

– Christoffer Johnsson, vd på Taigatech

Innan Gycom kom in i bilden fanns endast en prototyp och själva produktprogrammet. När projektet nu avslutas finns en färdig industriellt byggd produkt som är CE-märkt, byggd av proffs och garanterat har en lång livslängd.

– Samarbetet har fungerat väldigt bra. Gycom har varit tillmötesgående, snabba på att svara, bra på att dokumentera och framför allt förstående för att jobba med oss som start-up i en tidig utvecklingsprocess. Vi har inget att klaga på alls, säger Christoffer.

Taigatechs framgångar har bara börjat. Flera sågverk har redan hunnit beställa produkten.

– Det är jätteroligt att produkten börjar att få genomslagskraft. Gycom har hjälpt oss att standardisera allt så att vi har ett färdigt koncept att sälja in. Det känns tryggt att ha dem som automationspartner, så vi kommer fortsätta att samarbeta kring alla nya beställningar, avslutar Christoffer.

Letar du också efter en automationspartner?