Lär känna Gycoms VD Staffan Sjöstedt

Med en bakgrund inom teknisk försäljning och längtan efter att driva bolag intog Staffan Sjöstedt VD-rollen på Gycom för drygt två år sedan. Idag är han en av många viktiga kuggar i bolaget, som hjälper kunder att automatisera sina verksamheter.  

Staffan är i grunden civilekonom och civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik och har i hela sitt liv arbetat med teknisk försäljning. Innan han utsågs till VD för Gycom var han bolagets försäljningschef och dessförinnan arbetade han på större företag inom fordonsindustrin. Övergången till Gycom föddes ur en önskan om att arbeta hos ett mindre företag med mycket driv.

– Det är ett fantastiskt engagemang på Gycom! Vi har högt i tak och jobbar tillsammans för att hitta lösningar på utmaningar och problem. Alla vill kundernas bästa och det gör det väldigt roligt att leda bolaget, säger han.

Sin ledarstil beskriver han som coachande, något han ser som en förutsättning för att engagera och motivera de anställda.

– Teamkänsla är väldigt viktigt. Jag vill att alla ska känna att vi skapar våra framgångar tillsammans. Sedan tycker jag det är viktigt att varje medarbetare får frihet att fatta egna beslut. Både eftersom de är bäst lämpade att fatta besluten och eftersom friheten skapar en vilja att göra sitt bästa.

Sedan Staffan började på Gycom har företaget utvecklats på flera plan, baserat på en ny strategi med tydligt fokus på Gycoms styrkor. 2021 lanserades en ny hemsida med uppdaterad grafisk profil och logga. Dessutom har flera säljare anslutits till teamet och utvecklingscentret i Göteborg.

– Vi har lagt en grund för framtiden med massor av spännande saker, vilket helt enkelt beror på att vi vill växa. Framåt kommer vi att fokusera på att tydligare visa upp våra styrkor – vår djupa och breda kunskap, vår uppfinnarmentalitet och vårt starka nätverk av underleverantörer och partners.

Gycom erbjuder automationslösningar med fokus på energidesign för industri och industriella fastigheter. Företagets breda kompetens inom området gör dem till en stark spelare på marknaden.

– Genom att förstå många olika typer av system och kunna de olika delarna på ett bra sätt kan vi hjälpa till att optimera teknik i de flesta verksamheter. Vi vill också vara en aktiv del i en hållbar omställning och hjälper gärna bolag med energidesign för att minska deras miljöpåverkan och förbättra effektiviteten.

På fritiden tycker Staffan om att vara ute i naturen tillsammans med sin fru, sina två barn och familjens hund. Hittar du honom inte hemma med familjen eller lagandes mat i köket är han troligen i väg på ett träningspass med cykeln, i löpspåret eller i crossfitboxen.

– För mig är det viktigt att ha bra hälsa för att klara av att göra allt man vill, både på jobbet och på fritiden.

Synen på hälsa är något han delar med Gycoms HR-avdelning. Förra året startade de upp en friskvårdsgrupp som har anordnat träningsutmaningar mellan kontoren och moderbolaget Enequi.

– Målet är att bygga vidare på hälsospåret under 2022, för att all ska må så bra som möjligt på jobbet, både fysiskt och psykiskt, avslutar Staffan.  

Om Staffan

Ålder: 42
Bor: Onsala i Kungsbacka
Antal träningspass i veckan: 4–5
Det bästa med att jobba på Gycom: ”Dels att vi har väldigt roligt tillsammans, dels vårt fokus på hur vi gör saker bättre och hur vi löser problem. Det går snabbt från tanke till lösning.”
Något oväntat: ”Jag har klippt gräs i Roger Mores gummistövlar.”

Laddar formulär